Výběr praxe

Kliknutím na filtry si můžete vybrat kriju nebo meditaci podle náročnosti, délky nebo efektu.

Když je druhá čakra zablokovaná, projeví se to přímo na emocích. Nikde žádná radost, jako kdybychom nedokázali procítit život. Můžeme mít pocity viny a studu, jsme posedlí nenaplněnými přáními, rychle se nám mění nálady. A přichází strach, a také jsme žárliví.

Krija pro metabolismus a relaxaci, která pomáhá trávení, stimuluje hormonální systém a zklidňuje.

Dostatek Prány umožňuje žít beze strachu a v mentálním nastavení dostatku, což samozřejmě vede k hojnosti.

Ungalí pránájám je založený na dávné technologii.
Díky vibraci 5 základních zvuků můžeme rozšířit naše vědomí a přestavět buněčnou strukturu mozku.
Meditace aktivuje centrální část mozku, hypofýzu, epifýzu a čelní laloky, koordinuje práci hemisfér.

Krija, která obsahuje jen jednu pozici, zvětšuje objem plic, okysličuje celý organismus, pomáhá krevnímu oběhu a také práci ledvin.

Krija nejdříve masíruje játra, reproduktivní orgány, ledviny a nadledvinky a pomůže nám uvést hormony do rovnováhy, pak v nich zvýší krevní oběh a tím je pročistí, posílí nervový systém a uvolní spodní část zad, prospěje trávení.

    Krija protahuje páteř a tím dodává energii, omlazuje. Budete cítit, že vám pracují zádové svaly, které vám jemně masírují ledviny a nadledvinky. A jsou to předklony, při kterých stimulujeme žlázy v mozku, mozek samotný, a také štítnou žlázu tím, jak protahujeme krk a naopak.

    Tichá meditace, která nám umožní nastolit ticho v nás a slyšet se. Vede nás dovnitř, do srdce, zklidňuje a ztišuje šum kolem nás i v nás.

    Prána nebo také životní síla se dostává do těla nejen nosem a plícemi, ale dýchání jde také přes póry v kůži. Proto je potřeba póry udržovat čistými. To dodá pokožce zdravý vzhled, bude pružná a sametová.

    Meditace s mantrou, která zvláštním způsobem vyrovnává levou a pravou mozkovou hemisféru a zlepšuje schopnost mozku udržte klid a rovnováhu pod tíhou stresu a náhlého šoku. Také posiluje nervy, abychom podobným okolnostem snáze odolávali.

    Tato krija vyrovnává ego, překonává strach ze smrti, dává hluboký spánek bez divných snů a vytváří pozitivní přístup k životu. Je zvláště dobré ji praktikovat při západu slunce nebo když je slunce v 60° úhlu. To jsou části dne, kdy můžeme mít slabší chvilky a negativita nás přemůže. Tato krija negativitu odstraní .

    Když chceme dosáhnout klidu a míru ve vnějším světě, musíme ho nejdřív dosáhnout v naší mysli. K tomu potřebujeme meditovat.
    Meditace ovlivňuje činnost hypofýzy a hormonálního systému a podporuje naše meditativní nastavení.

    Krija vyrovnává a posiluje nervový systém, pomáhá odstranit stres, obavy, depresi, odstraňuje bloky v páteři a v čakrách, zvyšuje pránu.

    pro chvíle, kdy naše vyčerpání je tak hluboké, že se blíží vyhoření.  Praktikujte tuto meditaci jen tehdy, pokud máte čas zůstat po jejím dokončení v klidu a odpočinku. Můžete prodloužit až na 31 minut.

    Z komentáře: Tato sestava je skvost. Používala se k zasvěcení studentů do hlubokých mystérií a účinků Kundaliní jógy. Rozvine sílu vašich nervů a auru. Po této sestavě meditujte tak dlouho, jak chcete. Tato sestava stimuluje základní vývojovou sílu vašeho vědomí.

     

    Krija pro paměť (Memory Kriya) – stimuluje činnost mozku, zvyšuje krevní oběh do mozku a přivádí energii do vyšších mozkových center. Mantra Gobinday, Mukanday, Udaray, Aparay, Hariang, Kariang, Nirnamay, Akamay čistí podvědomou mysl a vyrovnává hemisféry.

    Další z mnoha krijí pro 6. čakru, Ajnu. Ajna je spojena s intuicí, s Aureolou, se žlázami v mozku a hormonálním systémem.

    Přinese vám neutralitu, vyrovná všechny elementy a změní osud.

    Meditace očistí celou naši osobnost, zbaví nás strachů a říká se, že když tuto mantru zpíváme pravidelně, celá naše rodina bude žít dlouho a šťastně .

    Když ovládneme naše ego, staneme se svobodnými, přirozenými a budeme v lehkosti kdykoliv a v každé situaci.

    Posvátná meditace, která byla přístupná pouze malému počtu jógínů. Má hodně účinků, především nás spojuje s ženskou, tvořivou energií, ladí hormonální systém, odstraňuje negativitu a stres a totálně nás uvolní. Doporučuje se začátečníkům, speciální dechový rytmus pomáhá udržet pozornost.

    Skoro v celé kriji střídáme pozici žáby a Sat kriju. Podporuje trávení a také celý nervový systém. Našim činům dodá sílu a vůli a otevře pránickou energii Bodu středu a nechá ji proudit vzhůru po páteři.

    „Kdykoliv nevíte nějakou odpověď, na cokoliv, na otázce nezáleží, zadržte dech po nádechu. … To vám dá odpověď“. Yogi Bhajan
    Když se rozhodujeme z neutrální mysli, vede nás to ke správné akci. Když jsme ve stavu hluboké důvěry v Nekonečno, pohybujeme se mimo vzlety a pády života a akceptujeme, co je. Energie, kterou ztrácíme neustálým kladením otázek, zda něco máme udělat, proč se to stalo, proč se to nestalo atd., se transformuje do stavu přijetí a důvěry.

    „Pokud chcete, aby se váš život změnil, pokud chcete uvést do rovnováhy chemii mozku, emoce, hormony, metabolismus, pokud chcete zvýšit prosperitu a vibračně se posunout, dýchejte každé ráno Dechem ohně.“ (Zdroj: Guru Jagat)

    Meditace překonává depresi, posiluje pránické tělo, dává schopnost v životě excelovat, posiluje nervový systém a dává sílu čelit náročným situacím.

    Krija Unknown Cause of Sickness (Neznámá příčina, proč jsme nemocní)
    krátká krija, která vyrovnáva pránu a apánu.
    “Je to rovnováha prány a apány, která vytváří bytí ve svém středu, bytí v rovnováze. Bůh vám dal tělo s pránou a apánou. Apána je tam proto, aby vylučovala negativitu. Lidé, kteří mají silnou pránu, ale nemají dostatečně silnou apánu, jsou lidé velmi zaneřádění. Nevědí, jak se zbavovat věcí. „

    Zkuste kriju hned ráno – probudí energii, rozhýbe páteř, nastartuje trávení a vylučování a uzemní vás.
    Meditace Become Calm propojuje se Zemí, přináší zklidnění, mír a pokoj.

    Krija, která harmonizuje všechny čakry a zároveň jim dodá energii Bodu středu.

    Tato meditace dává kalibr naší výdrži, pevnosti, odvaze, trpělivosti, ale také komunikaci. Kalibr je základní síla osobnosti. Je to schopnost sebeidentifikace a následné projekce toho, kdo jsme.

    Mistrovská sestava pro ozdravení našich vnitřních orgánů a rovnováhu hormonálního systému.

    Krija pracuje s tlustým střevem a Muladhára čakrou, což je velmi důležité pro fyzické zdraví organizmu. Také posiluje elektromagnetické pole. Pokud chcete zlepšit trávení, dělejte tuto kriju každý den.

    Jedna z nejsilnějších meditací Tershula krija – Blesk Šivy může vyléčit všechno. Je to sebeléčebný proces. Je to meditace pro guny, všechny 3 nervové systémy uvádí do rovnováhy. Dá vám sílu vymazat Akášické záznamy. Popis a další povídání: https://ramayogainstitute.com/wp-content/uploads/2020/09/TERSHULA-1.pdf
    31minutová verze pro členy Knihovny na této stránce dole: https://www.kundalinijoga-cb.cz/video-knihovna/treti-cakra

    Prosperity Meditation – 3 minute Har. Delší, 11minutová verze Meditace stimuluje mysl, Měsíční centrum a Jupiter. Když se Měsíc a Jupiter setkají, neexistují na světě možnost, že by k vám nepřišlo bohatství.

    Meditace pro blahobyt II – 3minutové Har Meditace stimuluje mysl, Měsíční centrum a Jupiter. Když se Měsíc a Jupiter setkají, neexistují na světě možnost, že by k vám nepřišlo bohatství.

    Sitalí i Sitkarí dech ochlazují tělo a zklidňují nervový systém, detoxikují. O Sitalí dechu se říká, že tiší žízeň a hlad, redukuje vyčerpání, špatný dech, horečku a vysoký krevní tlak. A také zmírňuje zlost, strach a nervozitu.

    Sestava pro ráno (15-minutes Morning Set) Posiluje elektromagnetické pole, dodává energii, aktivuje Kundaliní, je dobrou přípravou před hlubokou meditací.

    Krija klasicky nejdříve aktivuje energii spodních čaker, tím vytváří pevnou základnu k tomu, abychom se mohli spojit s nekonečnem v meditaci s mantrou Ang Sang Wahe Guru.

    Dynamická meditace pro prosperitu, při které střídáme 4 pozice v souladu s dechem a mantrou.

    Abychom mohli žít v klidu a cítit se naplnění, musíme cítit spojení se světem kolem nás. Tento pocit propojení však nevzniká jen v mysli, musíme ho prožívat také v těle. Když není oblast pánve uvolněná nebo kosti nejsou správně umístěny, projeví se to v ostatních částech těla, které přestanou fungovat. Když ji budete cvičit pravidelně, nebudete mít nikdy problémy v sexuální oblasti.

    Meditace aktivuje a stimuluje naše vyšší centra, žlázy v mozku a posiluje spojení s naší duší.

    Když je levá a pravá hemisféra propojena a v co největší vzájemné rovnováze, pak myslíme zároveň logicky i intuitivně, řešení přichází sama a jsme kreativní. Má to vliv i na duševní pohodu a zároveň bouráme limity mysli.

    Krásná a účinná pozice, která jemně očistí a omladí naše játra. Je prospěšná pro ženy, protože přivádí proud krve do našich reprodukčních orgánů a podporuje ledviny a nadledvinky. Uvolňuje napětí ve spodní části zad, protahuje nohy, otevírá kyčle a vyrovnává hormony.

    Doporučuje se dělat každý den před spaním. Když jí zařadíte do svého rozvrhu, přinese vám omlazení a budete spát lépe. Podporuje pocity lásky, posiluje osobnost a charakter, dává záři, regeneruje nervy.

    Pevné břicho, silný Bod středu, fungující vnitřní orgány a vyladěná činnost žláz s vnitřní sekrecí.
    To všechno za pár minut.
    Věděli jste, že při zvedání nohou záleží na tom, v jakém úhlu, jak vysoko je držíme?

    Ve videu najdete ještě několik pozic, které jsou uváděny jako modifikace pozice Kočka – Kráva. Můžete si to zacvičit celé jako takovou krátkou sestavu, anebo si to můžete rozdělit, podle svých možností:)

    Nabhi krija – krija pro posílení Bodu středu a harmonizaci třetí čakry.

    Pozice, která je i samostatnou krijou. Je to jedna ze starobylých a tajných krijí, které byly předávány jen vybraných jógínům. Totálně vyladí trávení a tím zlepší vaše zdraví jako celek. Vyrovnává acido-alkalickou rovnováhu v žaludku, doporučuje se při tzv. refluxu.

    Meditace (Unlock the Mind) čistí podvědomí, pracuje se zádržemi dechu v kombinaci s hudbou. Jsou 3 oblasti, ve kterých naše podvědomí uzavírá mysl – náš pocit nejistoty, nedostatečnosti a nekompetentnosti, a pak projekce reality.

    Let the Self Take Care of Things. Meditace pro prosperitu, která nás přivádí k našemu dechu. Když se soustředíme na dech, zvýší to náš metabolismus, cítíme se lehcí, naše vědění se začne rozšiřovat a zvýší se náš pocit bezpečí. Pak se může projevit naše Já a o věci se postarat.

    Dechová meditace, která vytváří prostor pro soucítění, vděčnost a ušlechtilost.

    Krija Nervous System Overhaul posiluje nervový systém a uvádí do rovnováhy Bod středu. Časy jednotlivých pozic a popis krije najdete v popisu na Vimeu.

    Meditace pro spojení podvědomé mysli a intuice. Většinu času jednáme na základě podvědomých přesvědčení a návyků. Když se naučíme, jak stimulovat komunikaci mezi vědomou a podvědomou myslí, získáme mocný nástroj pro dosažení úspěchu, štěstí a bohatství.

    Krija Breath and Move in the Morning – jednoduchá krija, při které se ráno krásně rozdýcháte, uvolníte záda, posílíte Bod středu a získáte spoustu energie pro vstup do nového dne.

    Dech deseti je elixírem mládí. Probudí lymfatický systém, povzbudí činnost hypofýzy a tím podpoří hormonální systém, vyladí biorytmus a magnetické pole. Posílí intuici a neutrální mysl.

    Meditace, při které kombinujeme Dech ohně a pozici rukou, otevírá srdce, čistí a rozzáří auru, uvádí do rovnováhy pránické tělo, zvyšuje kapacitu plic, vyrovnává mozkové hemisféry, budete soustředění a bdělí.
    O dechu ohně zde: https://vimeo.com/839010532/1d6d11e852

    Pozitivní mysl nám dává optimismus, akci, vidíme život z lepší stránky, pomáhá nám překonat přílišnou negativitu.

    Meditace stimuluje naše pránické centrum. To souvisí s 8. obratlem. Jednotlivé pozice do něj přivádí pránu, která je potom vedena do srdce.

    Nabhi krija pro pránu a apánu (Nabhi Kriya for Prana & Apana) Nabhi je označení pro nervovou pleteň okolo Bodu středu. Krija se v první části soustředí na posílení třetí čakry v Bodě středu a takto vytvořenou energii pak nechává proudit do srdce. Tím vyrovnává pránu a apánu. Posílením břišních svalů vám pomůže vybudovat výdrž a sílu. Také je výborná na trávení a zvládnutí lehčích depresí.

    Krija systematicky rozhýbává páteř, takže všechny obratle dostanou nálož energie. Zároveň otevírá čakry a napomáhá oběhu mozkomíšního moku, což je prospěšné pro fungování mozku a paměti.

    Sahibi krija je krija hodně známá a jedna ze stěžejních. V jednotlivých pozicích aktivujeme Bod středu (také řádně posílíme břišní svaly), pomocí dechu jeho energii necháváme cirkulovat po těle, čistíme krev a zbavujeme ji toxinů, okysličujeme všechny žlázy a necháváme expandovat auru. To nám pomůže jednat ze svého středu, mít pevné hranice a projektovat jasně své myšlenky.

    Meditace Gutka krija – meditace s mantrou Ek Ong Kar Prasad, která zastavuje strachy, obavy a pochyby, mění negativitu na pozitivitu, odstraňuje všechny překážky. Přivede nás k jednotě se Zdrojem, kde je všechno možné.

    Kundalini Rising Kriya. Aktivuje srdce, štítnou žlázu a pátou čakru, posiluje sebelásku a pocit posvátné svrchovanosti a božského napojení. Odstraňuje strach.

    Krija přeměňuje sexuální energii na ódžas – vesmírnou vitální esenci. Sexuální energie není jen zdrojem potěšení a reprodukce, ale hlavně je zdrojem pevného zdraví, silné nervové soustavy, tvořivosti, vitality a dlouhověkosti.

    Jmenuje se Krija pro posílení ledvin (Toning the Kidneys kriya) a je zároveň označovaná jako Mistrovská sestava č. 2. Krija propláchne a vnitřně promasíruje ledviny. Není dlouhá (celé video má 17 minut) a obsahuje meditaci se zpěvem.

    Meditace přináší uvolnění, sílu a mentální jasnost. Odstraňuje depresi, negativitu a zlost. V ideálním případě mantru opakujte 8x.

    Sodarshan Chakra Krija je základní a nejsilnější technikou nejen v KJ. Dá vám nový začátek, provede vás temnotou, vyčistí podvědomí a posílí neutrální mysl. Čistí rodovou karmu a také čistí energetický otisk v aureole žen z minulých intimních vztahů.

    Krija Spojení se srdcem (Heart Connection) – posiluje naši sebelásku, radost, soucit a odpuštění tím, že čistí emoce. Meditujeme při ní na naše já a žehnáme sami sobě. Spojuje Bod středu s Třetím okem a srdcem.

    Vyrovnaná Pozitivní mysl nám dává přirozenou sebedůvěru, jedná se o expanzivní aspekt mysli. Umožňuje manifestovat si věci přes oheň ve 3. čakře. Můžeme být ve své síle a vidět ve všem pozitiva.

    Tato mantra je sušumna mantra. Má 8 zvuků, které stimulují tok kundalini v centrálním kanále páteře a v čakrách, spolu s úpravou metabolismu na nový úroveň energie v těle.
    Také uvádí do rovnováhy všech 5 částí levé a pravé mozkové hemisféry a aktivuje neutrální mysl.

    Meditace pro požehnané intuitivní vedení (Self – Blessing Guidance by Intuition)
    Meditace přes aureolu umožňuje zvýšený tok prány sedmou čakrou, stimulaci hypofýzy a epifýzy a tím silnější intuici.
    Budete klidní a dokážete rozlišit skutečné od nereálného, dharmické záležitosti od karmických, fantazie od tvořivé představivosti.
    Dá vám vedení a neúnavnou oddanost vašim vizím.

    Krija pro silnou Neutrální mysl včetně dechové meditace.

    Meditace, která kombinuje práci s dechem, opakování mantry Sat Nam a Wahe Guru16x, zaměření očí. Meditace vyrovnává pránu a apánu a energetizuje centrální páteřní kanál.
    Když je Kundaliní systematicky probouzena a integrována do nervového systému, stává se hluboce léčivou pro tělo, tkáně a buňky.

    Krátká jednoduchá krija k očištění jater, součástí je meditace s mantrou Sat Narayan (celkem 15 minut).

    Krija pracuje převážně s krční čakrou a štítnou žlázou.

    Meditace posiluje aureolu, auru a pátou čakru, a tím nám dává možnost jednat a projevovat svoji unikátnost. Na emoční úrovni pomáhá zbavit se pesimismu a negativity. Naše projekce a záře zesílí.

    Krija pro Aureolu, která rozvíjí naši intuici, naší energetickou ochranu, zvyšuje naši schopnost se soustředit a manifestovat si své sny a přání.

    3 meditace, které vám dohromady přitáhnou hojnost.

    • Meditace pro vyčištění jemněhmotného těla a aureoly
    • 3minutové Har
    • Zelená energie pro srdce

    Meditace Usmívající se Buddha (Smilling Buddha) otevírá srdce, přináší požehnání, štěstí a prosperitu.

    Zvukový proud, který je touto mantrou vytvářen, přináší povznesení prosperitu, štěstí a štít kolem nás proti diskomfortu a nemocem.

    Krija 4 U. Tato krija je pro vás. Posiluje Pránické tělo a Auru. Také posiluje nervový systém, abychom dokázali čelit tlaku společnosti a výzvám, které přináší doba. Krija také pomáhá odstranit strach a dělá pružnou páteř.

    Meditace pro rozvinutí naší laskavosti. Dech, prána jsou kontrolovány 8dílným dechem a projektovány ve formě zvuku. To zvyšuje naši energii, projekci aury a umožní žít naši velkolepost.

    Krija pro elektromagnetické pole, která rozšiřuje naši auru nejen vzhůru a do stran, ale i ji zakořeňuje.

    Jednoduchá krija, která posílí naši auru, zklidní mysl a dodá energii.

    Zásadní krija pro posílení Aury – 3 pozice, předepsané časy:
    Kliky v pozici trojúhelník 1 minuta na každou stranu, postupně můžete prodlužovat až na 7 minut.
    Pumpování rukama 2 – 3 minuty
    Švih rukama 3 minuty

     

    Meditace pro odstranění strachu a pro vyrovnání aspektu mysli, který z nás udělá vědomé lídry, kteří si dokáží nastavit hranice, zhodnotit všechny okolnosti, lidi kolem sebe a zdroje, mají výborné způsoby, umí komunikovat a vidí pod povrch, takže mohou odhalit skrytý talent a potenciál každého člověka.

    Meditace masíruje mozek a poskytuje úplnou osobní kontrolu nad všemi 10 těly vědomí.

    Mantra Sat Nam Wahe Guru v Síkhské tradici znamená Pravdivá identita, Energie božské moudrosti. Popisuje vnitřní svobodu a sílu, která vzniká ze spojení naší pravé identity s vedením a moudrostí vyšší síly. Tedy nám pomáhá spojit se s naší pravým já a zažít vyšší stav vědomí.

     

    Krija, která uvolní tělo a rozhýbe páteř pro správnou synchronizaci všech 10 těl vědomí.

    Písemný popis strana 1
    Písemný popis strana 2

    Sestava pro ženy (Woman´s Set) je určena především pro ženy. Dodá nám víru v sebe, sebevědomí, sílu a energii a záři. Krija buduje sílu a nervový systém. Odstraňuje všechny neurózy a nejistoty, balancuje hormony tím, že nechává proudit čerstvou krev do reprodukčních orgánů.

    Meditace pro vědomou komunikaci používá mantru Say Saraswati, která vyvolává zvukový proud Naad a uzamkne mozek a mysl do nových vzorců. Text mantry se při meditaci čte způsobem, který zajistí hlubokou transformaci. Při čtení sledujeme periferním viděním linii nosu (jako když zaměřujeme oči na špičku nosu), a tím aktivujeme epifýzu, která mění sekreci hormonů. Epifýza určuje činnost našeho mozku a také frekvenci aury. Mění se elektromagnetické frekvence mozku. Yogi Bhajan říkal, že „vás to zasáhne, ať chcete, nebo nechcete, a to změní způsob, jakým cítíte, slyšíte a mluvíte“.

    Pozice lučištníka je pozice bojovníka posilující Zářící tělo, Auru. Dodává odvahu, zbavuje strachu, zvyšuje fokus, projekci a sebevědomí. Posiluje nervový systém a vyrovnává sexuální energii.

    Meditace pro posílení Zářícího těla (Magnify the Radiant Body) s mantrou Ad Sach Jugad Such Habhee Such Nanak Hosee Bhee Such – Pravda na začátku, Pravda po věky věků, Pravda nyní, Nának řekl – Pravda vždycky bude.
    Zářící tělo nás spojuje s Božstvím, odstraňuje strach, přináší prosperitu.

    Předklony Jaap Sahib (Bowing Jaap Sahib) – dynamická meditace v rytmu Jaap Sahib, která posiluje Zářící tělo, odstraňuje strach, posiluje intuici a stimuluje mozek a mozkomíšní mok. I pár minut vám dá pocítit účinky této meditace.
    Více o Jaap Sahib najdete zde: https://www.kundalinijoga-cb.cz/kundalini-joga/mantry/jaap-sahib/

    Krija pro harmonizaci Zářícího těla z knížky Guruchander Singha Tantrická numerologie, vytvoř si svůj osud. Krija obsahuje několik pozic včetně meditace s mantrou Wha-hey Guru, pracuje s krční čakrou a následně energetizuje vyšší mozková centra. Závěr tvoří pozice Lučištníka s Dechem ohně.

    Písemný popis krije

    Krija pro udržení si ducha (Kriya for Keep Up Spirit) je krijou pro prosperitu, pro posílení zářícího těla, které nám dovolí projít zářivě a s úsměvem přes všechny výzvy a překážky, kterým musíme čelit, a nevzdat se, když prosperita je už za rohem. Krija také zvyšuje flexibilitu a posiluje auru a sedací nerv. Jedná se o energetizující sestavu.

    Meditace Dotek mistra (Master´s Touch) rozbíjí negativní bloky a spojuje nás s naší nejvyšší pravdou.

    Krija pro ranní sadhanu je všestranná krija, která procvičí a zenergetizuje celé tělo. Posiluje nervový systém a zároveň také hormonální. Protože tyto 2 systémy spolu úzce souvisí, spolupracují spolu, kontrolují a monitorují všechno, každou akci, proces i reakci, která se v našem těle děje.

    Meditace Dlouhé Ek Ong Kar nebo také Ranní volání probouzí Kundaliní energii, harmonizuje všechny čakry, otevírá solar plexus a osvobozuje nás od cyklů karmy, která nás připoutává k Zemi, a sjednocuje nás s Božstvím. Říká se, že uvádí do rovnováhy všechny čakry otevírá solar plexus, osvobozuje nás od cyklů č karmy, které nás vážou k Zemi, a sjednocuje nás s Božstvím. Probouzí Kundaliní.

    Hodí se vždycky, když sedíte dlouho za počítačem nebo se prostě cítíte ve stresu a zahlceni pracovními povinnostmi. Vrací naši pozornost k dechu. Říká se, že pokud jej děláme 11 minut před spaním, obnovíme pránu, kterou jsme během dne spotřebovali a místo stresu dojde k omlazení.

    Krija umožňuje nakládat s pránou jednak na fyzické úrovni prostřednictvím harmonizace činnosti štítné žlázy a páté čakry, a také na energetické a mentální úrovni, kdy vyrovnává naše mentální vzorce a odstraňuje strach.

    Meditace pro Jemněhmotné tělo. V Jemněhmotném těle jsou zapsány naše unikátní vlastnosti, unikátní vlastnosti naší duše. Zkušenost Duše, její schopnosti. Jaké vlastnosti jsme realizovali, co jsme pochopili. Lidé se silným jemněhmotným tělem jsou jemní, intuitivní a vidí vždy širší obraz.

    Krija pro jemnost (for Subtlety) z knížky Guruchander Singha Numerology for Self Mastery. Jemněhmotné tělo nám dává jemnost, schopnost vidět pod povrch věcí, číst z Akáši.
    Písemný popis krije